Welkom op mijn website, meer mijn digitale huis, waar ik jullie binnenlaat om mijn essays, verhalen en informerende stukken over geschiedenis en Oost-Europa te lezen. Sommigen zullen mij vooral kennen van Twitter via mijn Twitter-draadjes over de oorlog in Oekraïne. Maar mijn werk gaat verder dan enkel actualiteit, sterker nog, ik ben eigenlijk historicus en schrijf graag over geschiedenis. Ik vind het belangrijk om mensen te informeren, zodat in debatten mensen dat kunnen doen op basis van de juiste feiten en zich daardoor kunnen wapenen tegen misinformatie of dat er gewoonweg (historische) kennis ontbreekt. Ik ben Hidde Bouwmeester, en dit is het verhaal achter de historicus, analist en publicist.
De persoon achter de artikelen en draadjes
Wie ben ik? Mijn schoolcarrière was een reis met horten en stoten. Ik ben niet iemand die alleen in een ‘linkse’ omgeving is opgegroeid. Ik ben geboren in Leiden, opgegroeid in Warmenhuizen (het dorp van wielrenner Steven Rooks), waar BBB een verpletterende meerderheid behaalde en nu woon ik in Haarlem. Ik heb linkse, rechtse, progressieve, conservatieve, christelijke, Joodse, islamitische en atheïstische vrienden. Ik probeer alles zo objectief mogelijk weer te geven, maar iedereen heeft zijn eigen referentiekader en die zal ik dus ook hebben. Ik begon op het vmbo en ondanks dat mijn beide ouders een Wo-diploma hadden, dachten velen dat ik het niet zou halen. Dat Vmbo-basis het maximale voor mij was. Ik heb van mijn vrienden wel eens de bijnaam Dirk Kuijt gekregen, want door hard werken, discipline te hebben en een onverzettelijke drive te hebben om het maximale te bereiken, is het mij gelukt om via volwassenenonderwijs (vavo) op 23-jarige leeftijd te worden toegelaten aan de Masteropleiding geschiedenis. Ook toen werd ik weer met scepticisme begroet, ook door vrienden en familie (natuurlijk niet door iedereen). Maar wederom wist ik de sceptici de mond te snoeren.
Samenloop van omstandigheden
Ik behaalde mijn masterdiploma in september 2022 en studeerde af op mijn masterscriptie: een diplomatieke geschiedenis tussen Rusland en de NAVO van 1991 tot 2016. Een academische analyse die aanvankelijk vier dagen (20 februari 2022) voor de Russische invasie in Oekraïne werd ingeleverd. Poetins grootsheidswaanzin dwong mij er echter toe om mijn scriptie te herschrijven, wat resulteerde in een scriptie die niet alleen academisch, maar ook maatschappelijk relevant is. Op Twitter had ik al jarenlang een podium, waar ik mijn draadjes over Rusland en geschiedenis deelde. Dit was eigenlijk altijd een niche-interesse (ik schrijf daar al bijna 6 tot 7 jaar draadjes), maar sinds eind 2021 kregen deze plotseling veel meer aandacht door de oorlog, omdat het voor grotendeels over Rusland en Oekraïne ging. Opeens kregen mijn draadjes veel meer aandacht, terwijl ik eigenlijk niet veel anders doe, dan de jaren ervoor. Eigenlijk ben ik me hierdoor bewust geworden dat mensen behoefte hebben aan meer informatie en diepgang, zonder er direct met gestrekt been in te gaan.
Nooit de makkelijkste weg
Mijn reis van het vmbo naar de universiteit heeft me niet alleen kennis bijgebracht, maar ook een diep besef van de waarde van dialoog en feedback. Daarom vind ik het belangrijk om naar mensen te luisteren en vaak als ik in het dorp mensen iets vertelde over geschiedenis hoorde ik vaak ´hey dat wist ik helemaal niet.´ Ik denk dat dat dus belangrijk is: informeren. En vervolgens kunnen mensen zelf hun conclusie trekken, maar wel op basis van feiten. Zolang je maar op de juiste toon met mensen spreekt, je echt tot elkaar kunt komen. Het geven van een ander perspectief of extra kennis is daarin erg belangrijk. Dus, ben je het ergens mee oneens of heb je vragen? Mijn deur staat altijd open. Mail me, stel je vragen, daag me uit. Ik ben altijd bereid om mijn standpunten te herzien, feedback aan te nemen en daarvan mijn geest te verruimen. Als freelance historicus, publicist en spreker kies ik bewust voor variatie en onafhankelijkheid in mijn werk. Ik laat me niet leiden door financiële prikkels of politieke kleuren, ik schrijf wat ik denk en wat belangrijk is. Ben je het met me oneens, dan is dat geen probleem. Mijn drijfveer is de waarheid en verdieping, hoe complex of oncomfortabel die soms ook kan zijn.
Ik had natuurlijk na het afstuderen een gewone kantoorbaan kunnen kiezen, lekker makkelijk. Toch kies ik voor de lastige weg, maar dat pad heb ik eigenlijk altijd bewandeld. Geen vaste baan, nee met de handen in de klei en meekrijgen wat anderen van je vinden, en helaas ook soms nare reacties lezen; maar dat hoort erbij. Mensen de verdieping geven, daar gaat het om. In de media-optredens hebben experts soms maar 3 à 4 minuten om een hele complexe situatie uit te leggen. Het kan echt anders, en ik denk dat het nodig is.
U kunt hieraan bijdragen en daarmee mijn werk mogelijk maken. Dat kan via een eenmalige donatie onder mijn artikelen, maar ook via een maandelijkse donatie kunt u mijn werk steunen. En bijdragen aan de verdere verspreiding van diepgang en historische kennis en het bestrijden van desinformatie.